תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

העצמה אישית

חושבים שאתם לא ממצים את עצמכם? חווים פער משמעותי בין דימוי עצמי הנמוך לבין ההישגים בפועל? מרגישים שאתם מסוגלים ליותר, אבל לא מצליחים לשנות ולהשתנות? העצמה אישית היא אסטרטגיה ייעוצית אשר מכוונת להשגת שינוי בהיבטים אלו דרך חיבור למשאבים הפנימיים, זיהוי היכולות האישיות וחיזוק האמונה העצמית ביכולת להשגת שינוי והצלחה.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום העצמה אישית

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום העצמה אישית

העצמה אישית
יום ללא חיוך הוא יום מבוזבז: כיצד לשלב חשיבה חיובית בחיי היומיום
העצמה אישית
קשיים ועכבות בהגשמת מטרות אישיות
קשיים ועכבות בהגשמת מטרות אישיות
העצמה אישית
גברים או נשים, רווקים או נשואים: מי אוהב את השבת יותר?
גברים או נשים, רווקים או נשואים: מי אוהב את השבת יותר?
העצמה אישית
כיצד תסייעו לילדים לפתח דימוי עצמי גופני גבוה?
העצמה אישית
קשיים ועכבות בהגשמת מטרות אישיות
משמעות החיים: איך נוכל לייצר חיים יותר משמעותיים?
העצמה אישית
שקדנות או חדשנות: האם קיים קשר בין ציונים גבוהים לחדשנות ויצירתיות?
שקדנות או חדשנות: האם קיים קשר בין ציונים גבוהים לחדשנות ויצירתיות?

הרציונל שמאחורי העצמה אישית

העצמה אישית היא מונח אשר החל להתבסס בשנות ה-90, עם התפתחות תחום הפסיכולוגיה החיובית. הפסיכולוגיה החיובית התפתחה כזרם תיאורטי-מחקרי אשר התנגד להתמקדותה של הפסיכולוגיה הקלאסית בגורמים לפתולוגיה וקשיים רגשיים. הפסיכולוגיה החיובית נשענה על רעיונותיהם של תיאורטיקנים אשר תפסו את האדם כישות חיובית במהותה, המכוונת לגדילה, צמיחה והתפתחות. מתוך תפיסה זו, הפסיכולוגיה החיובית הניחה כי הן המחקר והן הפרקטיקה בשדה הפסיכולוגי צריכים להתמקד לא רק בגורמים המעכבים והמקשים, אלא גם בגורמים המאפשרים לאנשים להתפתח, לשרוד בנסיבות חיים קשות, לפתח חוסן ועמידת נפשית ובאופן כללי - לנוע לעבר הגשמה אישית.

על רקע התפתחותו של תחום הפסיכולוגיה החיובית התפתח גם התחום של אימון אישי - ייעוץ המכוון לסייע למתאמן לקדם מטרות אישיות מתוך תהליך של התפתחות וזיהוי משאבים פנימיים. כחלק מתהליך זה הלך והתבהר כי פעמים רבות הגורמים המעכבים את השגתן של מטרות אישיות אינם רק חיצוניים אלא גם פנימיים. באופן ספציפי, אנשי מקצוע אשר עסקו בתחום האימון זיהו כי פעמים רבות תפיסות עצמיות שליליות, חוויה של חוסר אונים וחוסר יכולת וכן הלאה, הן שמקשות על אנשים לקדם את מטרותיהם האישיות. כך, למשל, דימוי עצמי נמוך עשוי להקשות על אדם לתפקד בדייטים, ופחד עז מכישלון עשוי להביא לגישה של "ראש קטן" והימנעות מנקיטת צעדים אקטיביים להשגת המטרות. בהתאם, כחלק מהתחום של אימון אישי החל להתפתח גם המונח העצמה אישית אשר מכוון לאסטרטגיה ייעוצית הממוקדת בזיהוי משאביו, כוחותיו ויכולותיו של האדם, ובחיזוק אמונתו בהם והדגשת יכולתו להשיג את מטרותיו ולממש את עצמו.

העצמה אישית

העצמה אישית אינה שיטת טיפול בפני עצמה אלא אסטרטגיה אשר מכוונת, כאמור, לחיזוק היכרותו של האדם עם משאביו וכוחותיו הפנימיים ואמונתו בהם ובאופן בו הם יכולים לסייע לו להגשים את עצמו. כלומר, העצמה אישית היא שם כולל למגוון אסטרטגיות, טכניקות והתייחסויות אשר מכוונים לכך שאדם ירגיש את עצמו בעל כוחות ויכולות להתמודדות עם האתגרים השונים מולם הוא ניצב. העצמה אישית יכולה לשמש אנשי מקצוע מתחומים שונים. פסיכולוג קליני, פסיכיאטר או פסיכותרפיסט יוכלו לשלב אלמנטים של העצמה אישית בשיטות הטיפול הסטנדרטיות שלהם, אך במרבית המקרים העצמה אישית היא אסטרטגיה המקושרת לתחום של אימון אישי. זאת מאחר והתחום של אימון אישי הוא תחום הממוקד במהותו בתהליך של זיהוי ושיפור משאבים ושימוש בהם לצורך קידום מטרות אישיות. כדי שתתאפשר העצמה אישית של מתאמן או מטופל, איש המקצוע יכול לעשות שימוש בטכניקות ואסטרטגיות שונות שביניהן:

חיזוק והדגשת הכוחות: באופן טבעי, כאשר אדם פונה לייעוץ מקצועי הוא נוטה לעשות זאת על רקע קושי או אתגר איתם הוא מתקשה להתמודד, וכתוצאה מכך מושם פעמים רבות דגש על הקשיים והגורמים המעכבים. במסגרת העצמה אישית, איש המקצוע לא יתעלם מהקשיים והעכבות אך ידגיש גם את הכוחות, היכולות והמשאבים של הפונה. אנשים רבים נוטים לראות את הישגיהם כמובנים מאליהם ולהדגיש את מגבלותיהם וכישלונותיהם, ובמסגרת העצמה אישית המאמן יכול לסייע למתאמן להכיר או "להיזכר" בהישגיו ויכולותיו. החיבור הראשוני או המחודש לכוחות והמשאבים מביא פעמים רבות לחיזוק האמונה העצמית והביטחון העצמי. חשוב להדגיש כי לא מדובר במתן מחמאות או "פרגון" אלא בתהליך שיטתי בו איש המקצוע מסייע למתאמן להתחבר באופן עמוק לכוחותיו ויכולותיו האמיתיים; המאמן לעולם לא ייתן למתאמן מחמאה ריקה או כללית ("אתה אחלה בנאדם"), אלא ידגיש יכולת או הישג ספציפיים ומשמעותיים של המתאמן ("נשמע שיש לך כושר התמדה מרשים ביותר, שלא מתערער גם כשהדרך למטרה ארוכה מאוד").

אתגור אמונות אוטומטיות: התנסויותינו וניסיון החיים שלנו מביאים לכך שלאורך השנים אנחנו מפתחים אמונות, תפיסות והנחות על עצמנו, על בני אדם, על מערכות יחסים ועל האופן בו העולם מתנהל. הנחות אלו קיימות גם אם איננו מודעים אליהם, ומשפיעות עלינו הרבה יותר משאנו נוטים לשער. אחת הטכניקות בהן נעשה שימוש במסגרת העצמה אישית היא זיהוי של הנחות ואמונות אלו, ושל האופן בו הן משפיעות על תפיסתנו העצמית והתנהגותנו. זאת, מתוך הנחה כי זיהוי אמונות ותפיסות אוטומטיות משחרר פעמים רבות מדפוסי חשיבה והתנהגות מגבילים. לדוגמה, במסגרת העצמה אישית מתאמנת עשויה לזהות כי תפיסות כמו "הגברים של היום מחפשים את האישה המושלמת - יפיפייה, רזה, מצליחה, חכמה וכד'" מגבילות את יכולתה לצאת לדייטים, להתנהג בהם באופן טבעי ונינוח, ולסיים מערכות יחסים אשר אינן מיטיבות עמה".

התמקדות בחיובי: במסגרת העצמה אישית מאמן יכול להנחות את המתאמן להתמקדות אקטיבית בהיבטים חיוביים תוך שימוש בטכניקות כהכנת רשימה של גורמי חיים חיוביים, "תזכורת עצמית" של תכונות ומאפיינים חיוביים, הקדשת זמן רב יותר לתחומים התורמים לתחושת הערך העצמי וכן הלאה. טכניקות אלו מכוונות לסייע למתאמן להתחבר באופן אקטיבי ועצמאי להיבטי חיים חיוביים, משמחים ומחזקים.

דמיון מודרך: מחקרים רבים מעידים על כך שהיכולת לדמיין את עצמנו במצבים מסוימים, עתידיים או היפותטיים, משפיעה באופן משמעותי על חוויתנו בהווה. כך, למשל, מספיק שנתמקד לאורך זמן בדימוי של עצמנו שוכבים על חול ים רך תחת שמש חמימה כדי שנחוש רגועים יותר. בהתאם, במסגרת העצמה אישית ניתן לעשות שימוש בדמיון מודרך בו המתאמן מונחה לדמיין את עצמו במצבים רצויים שונים (אני מטייל יד ביד עם בת זוגי, אני מובילה ישיבת צוות חשובה). דמיון מסוג זה הנערך במסגרת העצמה אישית עשוי לחזק את תחושת היכולת ואת התחושה שהשגת המטרה אפשרית, ובו זמנית לסייע בהכרת הגורמים המגבילים והמעכבים. כך, למשל, מנהלת המונחית לדמיין את עצמה מובילה דיון חשוב עשויה לקטוע את הדימוי הויזואלי מתוך תחושה ש"זה לא יכול לקרות! למה שמישהו יקשיב לי כאישה/מנהלת צעירה/ אדם חסר אסרטיביות?". כאשר גורמים אלו צפים אל פני השטח, ניתן לחקור אותם יותר לעומק, להבין את מקור התחושות ולסייע למתאמנת לרכוש כלים שיחזקו את מיומנויותיה (למשל, אימון לאסרטיביות או אסטרטגיות לשיפור הביטחון העצמי).

האסטרטגיות שתוארו עד כה הן אסטרטגיות ספציפיות בהן עשוי המאמן לנקוט כחלק מהתהליך של העצמה אישית. עם זאת, כאמור, העצמה אישית כמעט אף פעם אינה עומדת כטכניקה בפני עצמה אלא כחלק מאסטרטגיה ייעוצית מקיפה יותר, ובאופן ספציפי כחלק מתהליך של אימון אישי. בהתאם, העצמה אישית מתקיימת במקרים רבים כבסיס או במקביל לתהליך של אימון אישי אשר מכוון להשגת מטרות ספציפיות. כדי להשיג את מלוא האפקט של תהליך ההעצמה האישית יש לחבר אותו להתנסויות אשר יאפשרו למתאמן לחוות כי כוחותיו, משאביו ויכולותיו הם אכן בעלי ערך והשפעה. בהתאם, כחלק מהתהליך נבנית תכנית פעולה קונקרטית המכוונת ליצירת מסגרת פעולה מחייבת אשר תסייע למתאמן לפעול להשגת היעד. במסגרת בניית התכנית מוגדרים מטרות ויעדי משנה, נקבעים לוחות זמנים לעמידה ביעדים אלו, ומזוהים גורמים פנימיים וחיצוניים המעכבים את השגתם היעדים שנקבעו. תהליך זה, גם אם אינו נכלל תחת הכותרת של "אסטרטגיית העצמה אישית", טומן בחובו אלמנטים המסייעים באופן טבעי להשגת המטרה של העצמה אישית. כך, לדוגמה, העמידה בתתי היעדים מספקת חוויה של הצלחה ויכולת, זיהוי הגורמים המעכבים ממקדת את הקושי ומצמצמת את תחושות הייאוש והכישלון המוכללות (למשל, אולי הקושי שלי לרדת במשקל אינו נובע רק מהיותי חברת אופי וחלשה, אלא גם מהלחץ הסמוי שבן זוגי מפעיל עלי לצאת לבילויים זוגיים עצירי קלוריות, ומסדר היום העמוס שלי שמקשה על הקצאת זמן לפעילות ספורטיבית?).

לסיכום, ניתן לומר כי העצמה אישית היא תהליך אשר מתבסס הן על טכניקות ישירות המכוונות להשגת העצמה אישית והן על עידוד והכוונה לפעולה אקטיבית ולזיהוי משאבים פנימיים אשר מסייעים בהשגת מטרות אישיות. השפעתן של טכניקות ההעצמה העצמית חוברת להתנסויות החיוביות ולהצלחות בהתמודדות עם אתגרים שונים, כך שנוצר מעגל פידבק חיובי: המתאמן חש מועצם ובטוח יותר בעצמו ומעז להתנסות באתגרים שונים, וההתמודדות עם האתגרים השונים מסייעת בחיזוק החוויה הפנימית של העצמה אישית.

העצמה אישית – למי זה מתאים?

באופן כללי, ניתן לומר כי העצמה אישית מתאימה כמעט לכל אדם אשר מעוניין לשפר את תפקודיו, ביצועיו והישגיו בכל אחד מהיבטי החיים המשמעותיים לו. זאת, מאחר והתהליך של העצמה אישית מסייע במציאת המשאבים והכוחות הפנימיים, מעבר לסוג האתגר או ההתמודדות מולם האדם ניצב. העצמה אישית יכולה להתבצע במסגרת קבוצתית, זוגית או פרטנית, ולהתאים למגוון רחב של אוכלוסיות ומצבי חיים. להלן מספר סוגים מרכזיים של העצמה אישית.

העצמה אישית לאנשים בעלי רמת תפקוד גבוהה:
חלק ניכר מהאנשים פונים לקבלת שירותי העצמה אישית הם אנשים בריאים ומתפקדים מתאימה אשר מעוניינים לשפר את תפקודם בהיבט חיים ספציפי. בין אנשים אלו נכללים:

* אנשים המעוניינים לשפר או להרחיב את תפקודם בתחום הקריירה: לפתוח עסק עצמאי, להרחיב עסק קיים, לשנות כיוון מקצועי וכן הלאה
* מנהלים המעוניינים לשפר את מיומנויותיהם הניהוליות
* אנשים המעוניינים לבסס אורח חיים בריא יותר: לרדת במשקל, לעבור לתזונה בריאה, לשלב פעילות ספורטיבית בשגרת יומם וכן הלאה
* ספורטאים המעוניינים לשפר את ביצועיהם
* אנשים אשר מתקשים ביצירת זוגיות שלא על רקע קשיים רגשיים משמעותיים

במקרים אלו האדם עשוי להיות מרוצה ומסופק מתפקודו במגוון תחומי חיים ואפילו בתחום הספציפי סביבו פנה להעצמה האישית, אך בו זמנית להרגיש כי הוא "מסוגל ליותר". במקרים אלו, העצמה אישית תסייע הן בחיזוק הביטחון העצמי והחיבור למשאבים וליכולות האישיות והן בחיזוק של מגוון יכולות ומיומנויות ספציפיות הנדרשות לאדם בכדי לממש ולהגשים את עצמו בתחומי חיים שונים שביניהם זוגיות, קריירה, ניהול, בניית אורח חיים בריא וכן הלאה. כך, למשל, העצמה אישית יכולה לסייע בתחום הניהולי דרך חיזוק מיומנויות של קבלת החלטות, גיוס והנעת עובדים, חיזוק האמונה ביכולות האישיות וכן הלאה.

העצמה אישית סביב דימוי עצמי נמוך
דימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי לקוי והיעדר אמונה של אדם בעצמו הם גורמים כבדי משקל אשר יכולים להשפיע באופן משמעותי על יכולתו של האדם לפעול באופן שיביא לידי ביטוי את כישוריו ויאפשר לו לממש את הפוטנציאל האישי שלו. בהתאם, העצמה אישית מתאימה לאנשים אשר מרגישים שקיים פער משמעותי בין דימויים העצמי לבין יכולותיהם וכישוריהם בפועל. במקרים אלו, העצמה אישית תסייע בגישור על הפער וחיזוק הדימוי העצמי ובכך תסיע לאדם לפעול באופן חופשי ובטוח יותר להשגת מטרותיו. יש לציין כי לא כל הפונים אל העצמה אישית סביב דימוי עצמי נמוך ערים לתפקיד המשמעותי שממלא דימויים העצמי בקשייהם: חלק מהפונים אמנם מרגישים כי העצמה אישית שתחזק את ביטחונם ודימויים העצמי תאפשר להם להשיג את מטרותיהם, ואחרים מגלים רק במסגרת התהליך כי הם זקוקים לתהליך של העצמה אישית על רקע דימויים העצמי הירוד.

העצמה אישית למתמודדים עם מחלות ומגבלות גופניות
אנשים המתמודדים עם מחלות כרוניות או מסכנות חיים, עם נכויות ועם מגבלות גופניות מתמודדים לא פעם עם דימוי עצמי נמוך, חווית חוסר אונים ותחושת של אובדן שליטה על גופם וחייהם. כמו כן, חלקם מוצאים עצמם "משותקים" לנוכח המגבלה הפיסית ומונעים מעצמם התקדמות ועשייה גם בתחומים בהם יש להם פוטנציאל להתקדם ולהצליח (למשל, גבר נכה אשר אינו יוצא לדייטים עקב תחושה שאין לו מה להציע). העצמה אישית מציעה לאנשים אלו ייעוץ המכוון לחיבור מחודש אל הכוחות והיכולות, ולנקיטת פעולות להרחבת עצמאותם ויכולתם להשיג את מטרותיהם האישיות. מעבר לשימוש בטכניקות "רגילות" של העצמה אישית, העצמה אישית לבעלי מחלות ומגבלות תתמקד פעמים רבות גם בהיבטים כצמצום תלות בלתי הכרחית באנשים אחרים, הרחבת ההתנסויות האישיות כך שיכללו גם התנסויות שהאדם נמנע מהן עד כה (נסיעה לחו"ל, יציאה לדייט, נסיעה בתחבורה ציבורית), ליווי בתהליכים של שגת מידע שיאפשר לאדם לקבל החלטות עצמאיות וכן הלאה. יש לציין כי העצמה אישית מסוג זה מתקיימת פעמים רבות במסגרות קבוצתיות ולא פרטניות. זאת, מתוך הנחה כי חברי הקבוצה יכולים להעצים זה את זה עקב ההבנה והאמפתיה, היכולת ללמד זה את זה מיומנויות התמודדות ושיקוף של הכוחות והיכולות. כך, למשל, במסגרת קבוצת העצמה אישית לנשים הסובלות מסרטן השד, התמיכה והקבלה של חברות הקבוצה זו את זו ממלאות תפקיד מעצים וכך גם היכולת של כל משתתפת לחוש את ההערכה והכבוד להתמודדותן של אחרות, ודרך תחושה זו לחוות גם את עצמן כבעלות כוחות התמודדות מרשימים.

העצמה אישית למשתייכים לקבוצות מיעוט
אנשים המשתייכים לקבוצות מיעוט הם פעמים רבות אנשים אשר נסיבות חייהם מציבות אותם מלכתחילה בעמדה של חולשה ונחיתות המהווה את היפוכה של עמדת העצמה אישית. מיעוטים אתניים, מהגרים, אנשים המשתייכים לקילה ההומו-לסבית ולעתים גם אנשים המשתייכים לקבוצות גדולות אך מופלות לרע (נשים, מזרחים) מתמודדים לא פעם עם אפליה, דיכוי, מיעוט הזדמנויות וסטיגמות שליליות אשר מצמצמים את תחושת היכולת, החופש האישי ואפשרות הבחירה. בהתאם, אנשים אלו תופסים עצמם לא פעם כחסרי אונים, חסרי יכולת וחסרי השפעה, ומתקשים לפעול באופן אקטיבי להשגת מטרותיהם האישיות. כך, לדוגמה, מחקרים מצביעים על כך שנשים אינן מעיזות לדרוש את אותה המשכורת שדורשים גברים בעלי מעמד וניסיון מקצועי זהה שלהן. בדומה להתערבויות העצמה עצמית אחרות, העצמה אישית לאנשים המשתייכים לקבוצת מיעוט מכוונת לחיזוק אמונתו של האדם בעצמו, ביכולותיו ובזכאותו לפעול להגשמת מטרותיו. יחד עם זאת, לאור מאפייניהם הייחודיים של המשתייכים לקבוצת מיעוט, תהליך ההעצמה האישית שלהם יכלול פעמים רבות גם הדגשה של השפעת הגורמים הסביבתיים על תחושת חוסר היכולת, חיפוש אקטיבי אחר רצונותיו ומטרותיו הכנים של הפונה והדגשת הלגיטימציה לרצון שינוי המצב הקיים. כמו כן, העצמה אישית יכולה לכלול הכוונה לחיזוק החיבור לקהילה אליה האדם משתייך, מתוך הנחה כי חיבור זה יכול לחזק את תחושת השייכות ולספק תמיכה סביבתית חשובה.

העצמה אישית – למי זה לא מתאים?

אלמנטים של העצמה אישית כלולים בחלק גדול מההתערבויות הטיפוליות והייעוציות, ומהוות רכיב משמעותי ויקר ערך המשפיע על יכולתו של האדם להתפתח, להתקדם ולהשיג את מטרותיו האישיות. ואכן, כפי שניתן לראות, העצמה אישית היא אסטרטגיה המתאימה למגוון רחב של אוכלוסיות המתמודדות עם מגוון רחב של קשיים ומצבי חיים. עם זאת, העצמה אישית בפני עצמה, או העצמה אישית המתקיימת כחלק מתהליך של אימון אישי, אינה מתאימה לכל אדם. העצמה אישית היא אסטרטגיה אשר מכוונת בבסיסה לזיהוי והעצמה של משאבים פנימיים ורתימה שלהם לתכנית פעולה המכוונת להשגת מטרות ספציפיות, אך אינה מכוונת לטיפול בקשיים רגשיים. העצמה אישית תוכל לסייע ולקדם אנשים אשר מעוניינים לשפר ולקדם את תפקודם ומטרותיהם האישיות, אך כאשר הקשיים בהשגת מטרות אלו נובעים מגורמים כבעיות נפשיות, אירועי עבר טראומטיים, דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, מיומנויות בין אישיות לקויות וכן הלאה - העצמה אישית לא תהווה פתרון מספק. במקרים אלו, מומלץ לפנות אל טיפול נפשי אשר מכוון לטיפול בקשיים העומדים בבסיס הקשיים איתם האדם מתמודד בחיי היום יום. הבחנה זו היא חשובה ביותר מאחר ופנייה אל העצמה אישית במקרים בהם יש צורך בקבלת טיפול פסיכולוגי יכולה לא רק שלא להועיל אלא גם לחזק את תחושות הכישלון והאכזבה העצמית ולעכב את קבלת הטיפול המתאים באופן שיביא להחמרת והתקבעות הקשיים.

לסיכום, העצמה אישית אינה מתאימה לאנשים הנמצאים במצבים הבאים:

* אנשים המתמודדים עם הפרעות רגשיות ונפשיות שביניהן דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, הפרעות אובססיביות קומפולסיביות, הפרעות אכילה, התמכרויות וכן הלאה
* אנשים אשר מתמודדים עם מגוון רחב של קשיים בהיבטי חיים שונים
* אנשים אשר מתמודדים עם קשיים על רקע אירועים טראומטיים
* אנשים עם קשיים משמעותיים בתחום הבין אישי