15.04.25
נועה דואק
שיפור הגמישות, הכוח ושיווי המשקל הם חלק מהיתרונות הפיזיים שהפכו את היוגה לפופולרית, כפי שמעיד ההיצע ההולך וגדל של שיעורים בארץ. יחד עם זאת, מעבר להיבט הפיזי, היוגה מבוססת על חוכמה עתיקת יומין, הכוללת פרקטיקות ייחודיות לשמירה על איזון נפשי וגופני.
בשנים האחרונות זוכה היוגה להכרה הולכת וגוברת ככלי טיפולי משלים, הן בקרב הציבור הרחב והן בקרב אנשי מחקר. בהתאם לכך, התפתחה בשנים האחרונות גישה טיפולית המכונה יוגה תרפיה, המשלבת את עקרונות היוגה עם תהליכים טיפוליים מותאמים אישית. עם זאת, יוגה תרפיה אינה מחליפה טיפול פסיכותרפיה, ובמצבים של מצוקה נפשית יש לפנות לגורם מוסמך מתחום בריאות הנפש.
מהי יוגה תרפיה?
יוגה תרפיה היא גישה הוליסטית לטיפול, אשר מתייחסת לגורמים שונים המשפיעים על בריאותו ורווחתו של האדם: פיזיים, נפשיים, רגשיים ורוחניים. במהלך הטיפולים נעשה שימוש במגוון כלים מעולם היוגה, כגון תנועה (אסאנה), תרגילי נשימה (פראנאיאמה), מדיטציה (דהיאנה), הרפיה ודמיון מודרך, המותאמים למטרות הכלליות של המטופל ולמצבו הנוכחי בעת המפגש. כך למשל, מפגש אחד עשוי לכלול תרגילי נשימה ותנועה עדינה בלבד, בעוד שבמפגש אחר תיתכן עבודה פיזית ממוקדת יותר, כגון חיזוק שרירי ליבה התומכים ביציבה.
פעמים רבות יומלץ למטופל להמשיך ולתרגל גם בבית, כחלק בלתי נפרד מהתהליך. תרגולים אישיים אלו לא רק מעמיקים את השפעת התרגולים, אלא גם מסייעים בהעצמת המטופל, ביצירת עצמאות ובפיתוח הכלים הדרושים לו כדי לעזור לעצמו.
בנוסף, במפגש יוגה תרפיה, הקשר הטיפולי בין המטפלת למטופל, התקשורת והאמון שנבנים ביניהם, מהווים מרכיב מרכזי ליצירת מרחב טיפולי בטוח. יחד עם זאת, חשוב לציין כי בשונה מטיפול פסיכותרפי, יוגה תרפיה לרוב אינה כוללת שיח טיפולי מעמיק, ועל כן השילוב בין השניים עשוי להניב תוצאות משמעותיות במיוחד.
מנגנוני ויסות ביוגה תרפיה
יוגה תרפיה מאפשרת אינטגרציה בין החוויה הגופנית לבין תהליכים נפשיים באמצעות שני מנגנונים מרכזיים:
ויסות דרך הגוף
מנגנון זה פועל דרך עבודה ישירה עם המערכת הסומטית (הגופנית) והחישה. ביוגה תרפיה, ויסות זה מתאפשר באמצעות תנועה ונשימה, אשר מפעילים באופן ישיר את מערכת העצבים האוטונומית, ובפרט את עצב הואגוס – האחראי על תחושת ביטחון ורוגע.
כאשר מטופלים מתרגלים תנועות קשובות, נשימה מודעת ומגע עם תחושות הגוף, בקצב שלהם ובשליטתם, הם מפתחים את היכולת לוויסות מצבי מתח, חרדה ודיסוציאציה, ללא צורך בניתוח מילולי של הרגש. בטיפול בטראומה, למשל, זוהי יכולת משמעותית, שכן היא מאפשרת למערכת העצבים להשתחרר מדפוסים הישרדותיים (כגון עוררות יתר או קיפאון) ולנוע בהדרגה לעבר חוויות של קרקוע, ביטחון ושקט פנימי.
ויסות דרך התודעה
מנגנון זה פועל דרך עבודה עם התודעה והמחשבה, אשר בתורן משפיעות על מערכת העצבים והחוויה הרגשית. ביוגה תרפיה, עבודה על התודעה והמחשבה נעשית באמצעות תרגילי מודעות, הכוונת קשב, דמיון מודרך והרהור, המאפשרים למטופל להיות במגע עם חוויותיו. תרגולים כמו מדיטציה, מנטרות והפניית תשומת לב פנימה מסייעים לאדם לזהות דפוסי מחשבה, ולפתח מודעות לתגובותיו למצבי מתח או חרדה.
באמצעות תרגול זה, המטופל יכול ללמוד בהדרגה לכוון את מחשבותיו ולשנות את פרשנותו הרגשית למצבים שונים. כתוצאה מכך, תגובותיו הגופניות יכולות גם הן להשתנות בהתאם ולהיעשות אדפטיביות יותר. כך, מתפתחת בהדרגה המסוגלות לווסת את מערכת העצבים וליצור תחושת איזון, חוסן ושליטה.
שילוב בין שתי הגישות הללו מאפשר עבודה הוליסטית המחברת בין גוף, נפש ותודעה.
מחקר על יוגה תרפיה
מחקרים מראים כי יוגה תרפיה יעילה כטיפול משלים (בנוסף לטיפול פסיכולוגי ו/או פסיכיאטרי) לתמיכה במגוון התמודדויות נפשיות, כמו דיכאון, חרדה, פוסט-טראומה ופוסט-טראומה מורכבת. תרגול עקבי של יוגה תרפיה נמצא כמפחית תסמיני דיכאון באמצעות עידוד הרפיה ושיפור הפעילות של מוליכים עצביים המשפיעים על מצב הרוח. בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שתרגול יוגה תרפיה לאורך זמן מפחית את רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ) ומשפר את פעילות מערכת העצבים הפרא-סימפתטית – האחראית על תחושת הרוגע.
כמו כן, נמצא קשר בין תרגול טכניקות כמו פראנאיאמה (נשימה מודעת) ודמיון מודרך לבין ירידה במחשבות טורדניות ועלייה בתחושת איזון ושלווה פנימית. מחקרים אמפיריים נוספים מחזקים את תורת היוגה העתיקה ומעודדים את שילובה של יוגה תרפיה במוסדות ציבוריים, כגון בתי חולים ומרכזי בריאות הנפש.
למי מתאימה יוגה תרפיה?
יוגה תרפיה יכולה להועיל למגוון רחב של אנשים, ללא מגבלת גיל או רקע קודם בתרגול יוגה. ילדים, מבוגרים וקשישים, נשים וגברים, כולם יכולים להפיק תועלת מהשפעותיה המאזנות, כאשר כל תרגול מותאם לצרכים האישיים וליכולות הפיזיות של המטופל.
ישנם מטפלים ביוגה תרפיה בעלי התמחות בטיפול במצבי חיים ספציפיים, כגון: מחלות אונקולוגיות, התמודדויות הקשורות לגינקולוגיה, פריון ומחזור החיים הנשי (אנדומטריוזיס, שחלות פוליציסטיות, גיל המעבר, הריון וכדומה), פיברומיאלגיה, כאב כרוני, מחלות אוטואימוניות ועוד. מעבר להיבטים הגופניים, קיימת גם התמחות בליווי תהליכים רגשיים, למשל במקרים של אובדן או חרדה. יוגה תרפיה מתאימה למי שמחפש גישה מעצימה, הוליסטית ולא פולשנית לטיפול, תוך שילוב גוף ונפש.
מהן מגבלותיה של היוגה תרפיה?
יוגה תרפיה היא כלי טיפולי עוצמתי שיכול לתמוך בתהליכים נפשיים, אך חשוב להבין שהיא אינה מתאימה כמענה ראשוני להתמודדות עם מצוקה נפשית ואינה מהווה תחליף לטיפול פסיכותרפי מקצועי. לעיתים, תרגולים גופניים עלולים לעורר זיכרונות או רגשות עוצמתיים, וללא תמיכה מתאימה, לעורר הצפה רגשית במקום הקלה. על כן, יוגה תרפיה יכולה להיות כלי משלים נפלא כחלק מתהליך טיפולי רחב יותר.
חשוב לשים לב כי יוגה תרפיה היא תחום מקצועי לכל דבר, הדורש הכשרה מתאימה והבנה עמוקה של העבודה עם גוף ונפש. מומלץ לפנות למטפל או מטפלת מוסמכים, בעלי ניסיון והכשרה מוכחת בתחום. עבודה עם איש מקצוע מיומן תבטיח תהליך בטוח, מותאם ומועיל, תוך שמירה על גבולות בריאים ורגישות למצבו הייחודי של כל מטופל.
לסיכום, יוגה תרפיה מציעה גישה אינטגרטיבית למפגש בין גוף ונפש, על ידי שילוב של חוכמה עתיקה עם תובנות מדעיות מודרניות. היא מספקת תרגולים ייחודיים לוויסות רגשי, חיזוק תחושת השליטה העצמית והפחתת מתח וחרדה. המחקר המדעי ממשיך לתמוך ביתרונותיה של גישה זו, כך שהיוגה תרפיה יכולה להוות מסלול יעיל ותומך לצמיחה ולמידה.
על הכותבת – נועה דואק
עובדת סוציאלית קלינית ומורה ליוגה תרפיה. משלבת בין עקרונות פסיכותרפיים לגישות מבוססות גוף, מתוך ראייה אינטגרטיבית של רווחה נפשית ופיזית. [email protected]
מקורות
אתר ארגון מורי היוגה בישראל
ואן דר קולק, ב. א. (2021). נרשם בגוף: מוח, נפש וגוף בריפוי מטראומה. הוצאת פרדס
לוין פ׳ ופרדריק א׳ (1999). להעיר את הנמר: מרפאים את הטראומה. הוצאת אסטרולוג
Cohen, B. B. (2017). An introduction to body-mind centering. School for Body-Mind Centering
Khalsa, S. B. (2007). Yoga as a therapeutic intervention. Principles and practice of stress management, 3, 449-462
Sullivan, M. B., Erb, M., Schmalzl, L., Moonaz, S., Noggle Taylor, J., & Porges, S. W. (2018). Yoga therapy and polyvagal theory: The convergence of traditional wisdom and contemporary neuroscience for self-regulation and resilience. Frontiers in human neuroscience, 12, 329370