27.11.24
צוות בטיפולנט
במחלוקת בין אוהבי הקיץ לאוהדי החורף, אחד הטיעונים הנפוצים של "אנשי הקיץ" הוא תחושת הדכדוך והיעדר האנרגיות שלעיתים מתלווים לעונה הקרה. בעוד רבים מאיתנו חווים תחושות אלו מפעם לפעם, כדאי לשים לב כי כאשר הן אינן חולפות ומפריעות באופן משמעותי לתפקוד, ייתכן שמדובר בתסמינים של "דיכאון חורף". בכתבה הבאה נכיר את המאפיינים של דיכאון זה, הגורמים אליו ודרכי הטיפול השונות בו.
מה זה בעצם דיכאון חורף?
המונחים "דיכאון חורף" או "דיכאון עונתי" הם למעשה השמות הנפוצים והמוכרים יותר של "הפרעת מצב רוח עונתית" (Seasonal Affective Disorder או בקצרה: SAD). הפרעה זו היא אחד הסוגים של דיכאון, אשר מאופיינת בהופעה של סימפטומים דיכאוניים בעונה מסוימת בשנה, לרוב בחורף או בסתיו. אלו חלק מהתסמינים הנפוצים של דיכאון חורף:
• מצב רוח ירוד באופן עקבי
• תחושות חוסר אונים, ייאוש או חוסר ערך
• ירידה ברמת האנרגיה
• קושי להתרכז
• שינויים בהרגלי השינה – לרוב שינה מרובה ועייפות קיצונית
• שינויים בהרגלי האכילה – לרוב עליה בתיאבון ובמשקל
• מחשבות אובדניות - למקרים אלו ישנם גם מענים מידיים
בשונה מסוגים אחרים של דיכאון, בדיכאון עונתי תסמינים אלו יופיעו או יחמירו באופן עקבי בעונה מסוימת בשנה ויחלפו או ישתפרו משמעותית בתום עונה זו. למרות השם שניתן לו, דיכאון עונתי לא תמיד יופיע בחורף והוא יכול להתרחש גם בעונות האביב והקיץ. במקרים אלו, ייתכן כי הסימפטומים יהיו מעט שונים ויכללו ירידה בתיאבון ובמשקל, חוסר שינה וחרדה.
למה דווקא בחורף?
הסיבות לדיכאון חורף עדיין אינן ידועות בוודאות, אך לאורך השנים חוקרים העלו השערות שונות המסבירות את הקשר בין עונות הסתיו והחורף לדיכאון. לפי אחד ההסברים המקובלים, הירידה בחשיפה לאור יום במהלך ימי הסתיו והחורף הקצרים ממלאת תפקיד מרכזי בהתפתחות של דיכאון חורף.
בשביל לווסת ולהסדיר את שעות השינה והערות שלנו לאורך היממה, כך שנחוש ערניים ביום ועייפים בלילה, גופנו נעזר בהורמון מלטונין. הורמון זה גורם לתחושת עייפות ומופרש במהלך היממה כאשר הגוף קולט ששעות החשיכה קרבות. שעות החשכה הרבות בימי החורף עלולות להגביר באופן משמעותי את הפרשת המלטונין אצל חלק מהאנשים, כך שתחושת העייפות גוברת בצורה ניכרת ומצב הרוח יורד.
הסברים נוספים לקשר בין חורף לדיכאון נוגעים לירידה בהורמון בשם סרטונין ולמחסור בויטמין D, אשר משפיעים גם הם על מצב הרוח ומושפעים מהירידה בחשיפה לאור שמש. לצד גורמים אלו, כדאי לזכור כי בדומה לסוגים אחרים של דיכאון, להתפתחות של דיכאון עונתי ישנם גם היבטים גנטיים, פסיכולוגיים וסביבתיים.
איך נוכל להתמודד עם דיכאון חורף?
ישנן מספר דרכים לטיפול ולמניעה של דיכאון חורף, אך כדאי לזכור כי אין רק דרך אחת נכונה ולעיתים קרובות נשלב בין הדרכים והגישות הבאות:
1. טיפול באור (Light therapy) – טיפול זה מתבסס על חשיפה מלאכותית לאור המדמה את השפעת אור השמש וכולל שימוש במנורות ייעודיות למשך כ-30 עד 60 דקות בימי הסתיו והחורף. כיוון שטיפול באור יכול להשפיע גם על עור הפנים והעיניים, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע בנוגע לשימוש בו.
2. שינויים באורח החיים – ישנם מספר הרגלים יום-יומיים שיכולים לסייע לנו להתמודד עם דיכאון חורף, כמו פעילות גופנית, יציאה מהבית בשעות האור וסידור המרחב בבית או במקום העבודה כך שייכנס יותר אור שמש.
3. טיפול נפשי – טיפול אצל אנשי מקצוע מוסמכים יכול להקל על הסבל ולסייע בהתמודדות. בין הטיפולים אשר הוכחו כיעילים לטיפול בדיכאון חורף נמנים טיפול פסיכודינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון וטיפול קוגניטיבי מבוסס מיינדפולס.
4. טיפול תרופתי לדיכאון – ישנן מגוון תרופות פסיכיאטריות אשר מכוונות להפחתת סימפטומים דיכאוניים, כאשר מרשמים והמלצות לשימוש בתרופות אלו ניתנים במסגרת ייעוץ פסיכיאטרי או על ידי רופאי המשפחה.
לסיום, אם אתם חשים כי סימפטומים דיכאוניים משפיעים לרעה על חייכם ומקשים עליכם לתפקד, כדאי ומומלץ לפנות לאנשי מקצוע בתחום הטיפול, אשר יוכלו לסייע באבחון, בהתמודדות ובטיפול בדיכאון.
מקורות
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. Arlington, VA: American Psychiatric Association, 2013
Galima, S. V., Vogel, S. R., & Kowalski, A. W. (2020). Seasonal affective disorder: common questions and answers. American family physician, 102(11), 668-672
Roecklein, K. A., & Wong, P. M. (2020). Seasonal affective disorder. Encyclopedia of Behavioral Medicine, 1964-1966
www.nhs.uk/mental-health/conditions/seasonal-affective-disorder-sad/overview
www.psychologytoday.com/intl/conditions/seasonal-affective-disorder
www.psychologytoday.com/intl/blog/depression-a-guide-for-the-perplexed/202309/how-to-treat-seasonal-depression