פסיכותרפיה גופנית היא תחום טיפולי אשר יוצא מהנחה כי גוף והנפש קשורים זה בזה באופן הדוק, ועל כן יש לכלול התייחסויות אל הגוף בטכניקות הטיפוליות בהן נעשה שימוש במסגרת הטיפול הנפשי. בהתאם לתפיסה זו, פסיכותרפיה גופנית מציעה מודל טיפולי המכוון לטיפול במגוון הפרעות רגשיות ונפשיות תוך שילוב בין טכניקות טיפוליות "סטנדרטיות" (שיח טיפולי, פירוש, תמיכה) לבין טכניקות ייחודיות לתחום הפסיכותרפיה הגופנית.
טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני מתאים לכל אדם המתמודד עם קשיים רגשיים, התנהגותיים או זוגיים וחש כי עבודה עם גופו תוכל לסייע לו לעבד ולהתמודד עם קשיים אלו. חשוב להדגיש כי הטיפול אצל פסיכותרפיסט גופני אינו מצריך יכולות תנועתיות או גופניות ייחודיות, אלא רק חיבור לרעיון לפיו קיים קשר בין הגוף לנפש, ונכונות להיות במסגרת טיפולית הכוללת התייחסות אל הגוף.
בדומה לטיפול אצל כל פסיכותרפיסט אחר, מטרתו של טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני הוא לאפשר למטופל להתמודד טוב יותר עם קשייו באמצעות הרחבת מודעותו לגורמים להם, שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי אדפטיביים והקניית אסטרטגיות ומיומנויות התמודדות שישפרו את תפקודו והסתגלותו של המטופל. לשם כך, כאמור, פסיכותרפיסט גופני יכול להשתמש הן בטכניקות טיפוליות סטנדרטיות והן בטכניקות הייחודיות לתחום הפסיכותרפיה הגופנית, שביניהן:
התייחסות לחוויה הגופנית: פסיכותרפיסט גופני יצא מהנחה כי החוויה הרגשית והחוויה הגופנית מתקיימות תמיד במקביל ובהתאם, גופו של המטופל מהווה מקור מידע על עולמו הפנימי. מתוך תפיסה זו, פסיכותרפיסט גופני יבחר פעמים רבות לחבר את המטופל אל גופו כאמצעי לחיבורו לעולמו הפנימי. כך, למשל, פסיכותרפיסט גופני יכול לשקף למטופל כיצד למרות הכמיהה לזוגיות שהוא מבטא באופן מילולי, גופו הופך סגור ומכווץ כאשר הוא מדבר על הנושא. דרך ההתייחסות לגוף מונגשת ומורחבת הבנת חוויתו של המטופל וכך גם מתרחבת האפשרות לעיבוד תכנים רגשיים והשגת שינוי נפשי.
עבודה גופנית: פסיכותרפיסט גופני יבחר, במקרים מסוימים, לעבוד באופן ישיר עם גופו של המטופל כדי לחזק את החיבור בין גופו לנפשו, להעשיר את טווח התנסויותיו ולחדד את מודעותו העצמית. כחלק מהעבודה הגופנית פסיכותרפיסט גופני יכול להשתמש במגוון טכניקות שביניהן תרגולי נשימה והרפיה, תנועה, שימוש באביזרים המאפשרים למטופל להתנסות בתנוחות גופניות שונות (למשל, הרפיה או שחרור אגרסיה), "משחק" קולי וכן הלאה.
שימוש במגע: באופן טבעי, עבודה עם הגוף מלווה לא פעם גם בשימוש במגע. פסיכותרפיסט גופני עשוי להשתמש במגע כדי להשיג מטרות טיפוליות שונות שביניהן הרגעה, תמיכה, הקלת כאב, שחרור מתח, הכוונת המטופל להתנסות בתנוחה-חוויה גופנית חדשה וכן הלאה. חשוב להדגיש כי טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני אינו מחייב במגע, והמטפל יבחר לעשות בו שימוש רק כאשר הוא מרגיש כי המגע יכול לשרת את התקדמותו של המטופל. כמו כן, השימוש במגע בטיפול ילווה בדרך כלל בבדיקה של תחושות המטופל בנוגע למגע, ובמשמעותן עבורו.
התמקדות ו- mindfulness: טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני הוא טיפול המדגיש את החוויה ב"כאן ועכשיו" ואת יכולתו של המטופל להתחבר לתחושותיו הגופניות והרגשיות בכל רגע נתון. בהתאם, פסיכותרפיסט גופני יכול לסייע למטופל ללמוד טכניקות שונות של התמקדות ו- mindfulness אשר יסייעו לו בהשגת מטרות אלו.
תרגול ומשחקי תפקידים: במהותו, טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני הוא טיפול אקלקטי וגמיש המשלב בין מגוון טכניקות טיפוליות. בהתאם, פסיכותרפיסט גופני עשוי להשתמש בטכניקות טיפוליות כמשחקי תפקידים, שימוש ביצירה, "דיאלוג" עם איברי גוף או דמויות מחייו של המטופל וכן הלאה.