תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

ביופידבק

ביופידבק (בעברית: משוב ביולוגי) היא שיטת טיפול אשר מבקשת לשפר את השליטה של האדם בתגובות פיזיולוגיות הנקשרות במצבים רגשיים שונים, כמו למשל תחושת לחץ או חרדה. רבים מאתנו מכירים את ההסבר האבולוציוני הטוען כי מצבים מלחיצים (כמו מבחן או דייט) מעוררים אצלנו תגובת עוררות פיזית קדומה אשר במקור מיועדת להתמודדות עם סכנת חיים (נמר הרודף אחרינו ביער). למרות ההבנה כי מדובר בתגובה טבעית ולעיתים לא פרופורציונלית, רבים מתקשים לווסת אותה, כך שהיא פוגעת בתפקודם ובמצבם הרגשי, הפיזי והקוגניטיבי. טיפול ביופידבק מסייע בוויסות תגובת עוררות זו באמצעות שימוש במערכת ממוחשבת. לפניכם מידע אודות השיטה, למי היא מתאימה ולמי ניתן לפנות כדי לקבל טיפול בשיטה זו.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום ביופידבק

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום ביופידבק

ביופידבק
איך הלב שלך משפיע על הזיכרון?
ביופידבק
הפרעות שינה – איך מתמודדים?
הפרעות שינה – איך מתמודדים?
ביופידבק
פחד טיסה - טיפול באמצעות ביופידבק
פחד טיסה - טיפול באמצעות ביופידבק
ביופידבק
התקף חרדה
ביופידבק
הפרעות שינה – איך מתמודדים?
ביופידבק – טיפול המשלב בין הנפש לגוף

ביופידבק – באיזה מצבים הוא רלוונטי?

טיפול באמצעות ביופידבק מתאים למגוון רחב של אוכלוסיות, בכל טווח הגילאים (מגיל 6 ומעלה), כאשר ישנם מצבים רגשיים להם הטיפול מתאים במיוחד:

1. הפרעות חרדה: הטיפול באמצעות ביופידבק מהווה אמצעי טיפולי יעיל במיוחד להפרעות חרדה מאחר והוא מאפשר למטופל לתרגל וויסות של חוויות חרדה ופחד בלתי מותאמות המתעוררות אצלו בתגובה לגירויים שאינם מסכני חיים. שיטת הטיפול מתאימה להפרעות כמו חרדה חברתית, התקפי פאניקה, הפרעת חרדה כללית, חרדת בחינות וחרדת טיסה.

2. בעיות רפואיות המושפעות ממצבים רגשיים: ניתן להיעזר בביופידבק כאשר ישנן בעיות רפואיות כרוניות אשר מחמירות על רקע עומס רגשי כמו מיגרנות, פיברומיאלגיה, טינטון, ותסמונת המעי הרגיז. חשוב לציין כי לא מדובר במתן טיפול רפואי למחלה במטרה לרפא את האדם, אלא מתן אסטרטגיית התמודדות אשר יכולה לסייע בהפחתת מידת הכאב והסבל שהסימפטומים מסבים למטופל.

3. הפרעות קשב וריכוז (ADHD): מחקרים מעידים על כך שטיפול באמצעות ביופידבק עשוי לצמצם את השפעתם של סימפטומים שונים של הפרעות קשב וריכוז על חיי היום-יום. השימוש במערכת ביופידבק מספק למטופל משוב על מדדים גופניים שונים הקשורים במידת הפעלתנות והמתח בהם הוא שרוי. כך הוא לומד טכניקות של הרגעה, שליטה עצמית והתמקדות, אשר ממתנות את השפעת הסימפטומים של ADHD.

4. שיפור ביצועים כללי: ביופידבק מאפשר לתרגל ולשפר מיומנויות ספציפיות ובכך לשפר הישגים. בעזרתו ניתן לשפר מיומנויות גופניות המצריכות הרפיית שרירים ויכולת גבוהה לשליטה בתגובות הגופניות (למשל עבור ספורטאים, מוסיקאים ולוחמים קרביים); או מיומנויות קוגניטיביות של קשב, מיקוד ושמירה על רוגע (למשל עבור אנשים העובדים תחת לחץ עבודה ועומס מטלות גבוהים, כגון רופאים ושחקני תיאטרון).

5. הפרעות רגשיות נוספות: כמעט בכל התמודדות רגשית, קיים מרכיב משמעותי של מתח, חרדה, לחץ וחוסר שקט. ביופידבק עשוי לעזור בהתמודדות עם מרכיב זה ולכן הוא עשוי להיות רלוונטי גם כטיפול משלים לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי בהפרעות רגשיות אחרות כמו דיכאון, פוסט טראומה, התמכרות והפרעות אכילה.

איך טיפול ביופידבק עובד?

למעשה, הטיפול בביופידבק מתבסס על ידע פסיכולוגי ופיזיולוגי גם יחד, מתוך ההבנה כי רגשות, מחשבות ותגובות גופניות משפיעים זה על זה ומושפעים זה מזה. בתוך כך, בולטת ההבנה כי בהינתן טריגר מלחיץ הגוף שלנו שולח אותות  פיזיולוגיים המעידים על איום (כמו עלייה בלחץ דם, דופק מהיר וכדומה), המובילים לדריכות ולמתח. אך כאשר הגוף שלנו מאותת ומתריע מפני סכנה גם במקרים בהם לא נשקף לנו איום פיזי ממשי והטריגר הוא בעיקר רגשי, נוצר מצב של "אזעקות שווא" בו האדם דרוך ומתוח באופן מתמשך ולא יעיל. מטרתו של טיפול ביופידבק היא לשפר את השליטה של המטופל בתגובות הפיזיולוגיות, ובכך להפחית את השפעתן השלילית. 

לפיכך, הטיפול באמצעות ביופידבק מבוסס על חיבור של המטופל למערכת אלקטרונית המספקת משוב בזמן אמת על תפקודים גופניים שונים, כמו מתח השרירים, הזעה, מהירות הדופק, חום הגוף ולחץ הדם. מערכות ביופידבק מציגות לרוב גרפים נגישים וקלים לקריאה העוקבים אחר המדדים הללו בזמן התרגול, או שהן מפיקות צלילים המשתנים בהתאם לשינויים במדדים הפיזיולוגיים הרלוונטיים. לדוגמה, מערכות מסוימות מציגות על המסך ייצוג ויזואלי של בלון – הבלון מתרומם גבוה על גבי המסך כאשר המערכת קולטת כי המטופל דרוך ומתוח מבחינה פיזית (למשל, שריריו מתוחים מאוד והדופק שלו גבוה); לעומת זאת, ככל שהמטופל מרפה את שריריו ונרגע, כך הבלון צונח ויורד מטה. באופן זה המטופל הופך מודע יותר למצבו הגופני ולומד לווסת אותו.

בנוסף לשימוש במערכת המעקב האלקטרונית, הטיפול באמצעות ביופידבק כולל למידה של טכניקות הרגעה עצמית לוויסות מתח וחרדה אשר לקוחות מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT). לאחר שהמטופל מבסס שליטה בטכניקות אלו, הוא מתרגל את השימוש בהן תוך חיבור למערכת הביופידבק. כך למעשה, המטופל מקבל פידבק מידי על תפקודיו הגופניים ועל מידת השליטה שלו בהם, תוך שהוא מתאמן בכלים החדשים שלמד.

ביופידבק - למי פונים?

אנשי מקצוע שונים רשאים להציע שירותי טיפול באמצעות ביופידבק, במידה ועברו הכשרה מתאימה והוסמכו לעסוק בתחום. עם זאת, פנייה למטפל בבריאות הנפש עם הבנה מקיפה ומעמיקה יותר בבעיה אשר הביאה אותנו לפנייה לטיפול, מאפשרת שימוש מושכל ויעיל יותר בשיטת הביופידבק. 

כך, לדוגמה, אם הרקע לפנייה שלנו הוא התמודדות עם חרדה, מוטב לפנות אל גורם מקצועי בעל ידע מעמיק בתחום הטיפול הנפשי (למשל פסיכולוג קליני, פסיכיאטר או פסיכותרפיסט) אשר בין היתר מציעים גם טיפול באמצעות ביופידבק כחלק מהעבודה הכוללת על בעיית החרדה.