תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול קצר מועד

כאשר אנו חושבים על טיפול פסיכולוגי אנו נוטים לחשוב על תהליך ממושך אך בפועל- קיימים כיום מגוון מודלים של טיפול קצר מועד המתאימים למטופלים אשר אינם מעוניינים בתהליך מקיף וממושך אלא בהתמודדות עניינית ומהירה עם סימפטום, קושי או משבר איתם הם מתמודדים. מחקרים רבים הצביעו על יעילותם של מודלים של טיפול קצר מועד, ועל כך שמודלים אלו מביאים לתוצאות חיוביות הנשמרות לאורך זמן. תוצאות טובות אלו נובעות, פעמים רבות, מכך שמודלים של טיפול קצר מועד נוטים להיות ממוקדי פתרון ובעלי גישה אקטיבית המכוונת להשגת שינוי. כמו כן, תיאורטיקנים שונים טוענים כי עצם היותו של הטיפול קצר מועד מסייעת בגיוס המוטיבציה של המטופל לפעול באופן אקטיבי להשגת שינוי נפשי. כיום קיים מבחר גדול של מודלים של טיפול קצר מועד. שני המודלים המרכזיים, המהווים אבטיפוס למגוון מודלים הם טיפול קצר מועד בגישה פסיכודינמית וטיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול קצר מועד

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול קצר מועד

טיפול קצר מועד
CBT...ABCD: טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול קצר מועד
מתי טיפול קצר מועד המשלב גישות שונות יכול להתאים? מקרה לדוגמא
מתי טיפול קצר מועד המשלב גישות שונות יכול להתאים? מקרה לדוגמא
טיפול קצר מועד
מחקר מצא את הבסיס הפיזיולוגי לדיכאון
מחקר מצא את הבסיס הפיזיולוגי לדיכאון
טיפול קצר מועד
פחד טיסה - טיפול באמצעות ביופידבק
טיפול קצר מועד
מתי טיפול קצר מועד המשלב גישות שונות יכול להתאים? מקרה לדוגמא
לחוצים? תתחילו לדמיין
טיפול קצר מועד
טיפים להתמודדות עם חרדת בחינות
טיפים להתמודדות עם חרדת בחינות

טיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא מודל טיפול פסיכולוגי נפוץ אשר מכוון לשינוי סימפטומים רגשיים שונים שביניהם דיכאון, הפרעות חרדה שונות (חרדה חברתית, פוביות, התקפי פאניקה), התנהגויות כפייתיות וכן הלאה. טיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית מתמקד בזיהוי דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות אשר מביאים להיווצרות סימפטומים רגשיים ולהשתמרותם, וברכישת אסטרטגיות שונות לנטרול דפוסים אלו. טיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית נפתח בדרך כלל בהגדרת בעייתו של המטופל ובזיהוי דפוסי החשיבה וההתנהגות הבעייתיים. כך, למשל, מטופל המתמודד עם חרדה חברתית עשוי לזהות באמצעות טיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית כי אמונות כ"אני תמיד עושה מעצמי צחוק"/"אם אני לא ממש שנון עדיף שאני אשתוק", "אנשים נוטים להיות ביקורתיים מאוד", והתנהגויות כהימנעות מאירועים חברתיים או דיבור בציבור- מביאים לכך שהוא מפרש סיטואציות חברתיות רבות כמאיימות ובכך משמר את החרדה החברתית. לאחר שמזוהים דפוסי חשיבה והתנהגות מסוג זה, נרכשות אסטרטגיות קוגניטיבית והתנהגותיות המכוונות לנטרולם או לשיפור ההתמודדות עמם. בין דפוסים אלו נכללים טכניקות הרגעה עצמית, דמיון מודרך, טכניקות נשימה והרפיה, טכניקות של הגברת היכולת לנשיאת מצוקה, טכניקות להסחת דעת ממחשבות שליליות וכן הלאה. לאחר מכן, נבנית תכנית הדרגתית לשיפור התפקוד תוך שימוש בטכניקות ובמיומנויות שנלמדו. כך, טיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית מציע למטופל מודל טיפולי מובנה ופרקטי המכוון לרכישת כלים ספציפיים להתמודדות עם קשיים רגשיים שונים. כלים אלו, כמובן, יכולים לשמש את המטופל גם בהתמודדות עם אתגרים וקשיים נוספים מלבד אלו שהביאו אותו לפנות לטיפול מלכתחילה. בכך, טיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית מציע למטופל אפשרות לרכוש בזמן קצר יחסית "ארגז כלים" להתמודדות רגשית.

טיפול קצר מועד בגישה פסיכודינמית

סוג נוסף, נפוץ ויעיל של טיפול קצר הוא טיפול קצר מועד בגישה של טיפול פסיכודינמי. טיפול קצר מועד בגישה פסיכודינמית הוא טיפול היוצא מהנחה כי סימפטומים רגשיים מתפתחים כאשר המטופל מתמודד עם נושאים רגשיים לא מודעים המבטאים את עצמם דרך הסימפטומים. נושאים אלו נוגעים בדרך כלל לאירועי עבר ודפוסי יחסים בלתי מעובדים בעברו של המטופל, כאשר הנחת המוצא של טיפול קצר מועד בגישה פסיכודינמית היא שעיבוד חוויות אלו, הרחבת מודעותו של המטופל לגורמים הלא מודעים לקשייו ויצירת קשר אישי ומשמעותי עם המטפל- מביאים לשינוי נפשי מעמיק אשר בא לידי ביטוי גם בנטרול הסימפטומים הרגשיים. כך, לדוגמה, באמצעות טיפול קצר מועד בגישה פסיכודינמית מטופל יכול ללמוד על הקשר בין יחסיו המוקדמים עם הורים נוקשים ופרפקציוניזם לבין תחושת הערך העצמי הלקויה שלו והדיכאון שנלווה לה, או להתחיל להיות מודע לכך שקשייו בתחום הזוגי נובעים מחרדת הנטישה שפיתח לאורך השנים סביב מספר אובדנים ואכזבות. בחלק מהמקרים, טיפול קצר מועד בגישה פסיכודינמית יתנהל במתכונת "פתוחה" בה המטופל מביא תכנים שונים והמטפל מלווה אותו בהתמודדות איתם, או במתכונת של טיפול קצר מועד ממוקד, בו המטפל והמטופל בוחרים מוקד טיפולי ספציפי לו הם מקדישים את מרבי תשומת הלב בתהליך הטיפולי.

טיפול קצר מועד בגישות נוספות

מעבר לשיטות של טיפול קצר מועד בגישה פסיכודינמית ושל טיפול קצר מועד בגישה קוגניטיבית התנהגותית, קיימים היום מגוון מודלים טיפוליים אשר מציעים מענה לקשיים רגשיים ספציפיים (למשל, טיפול דיאלקטי התנהגותי לבעלי הפרעת אישיות גבולית או טיפול בין אישי לדיכאון), ומודלים טיפוליים קצרי מועד הנשענים על טכניקה טיפולית ספציפית (למשל, טיפול מבוסס מנטליזציה המכוון להרחבת יכולתו של המטופל לזהות ולהתמודד עם מצבים מנטליים שלו ושל האחר או טיפול ממוקד אמוציות המכוון להרחבת יכולתו של המטופל להיות במגע עם עולמו הרגשי ולנהל את רגשותיו באופן יעיל. על אף השוני בין המודלים השונים של טיפול קצר מועד, המשותף להם הוא היותם ממוקדים ותחומים בזמן. אלמנטים אלו, כאמור, מסייעים לא פעם ביצירת מוקד טיפולי המגייס את מלוא מאמציהם של המטפל והמטופל ובהעלאת ושימור המוטיבציה של המטופל להשגת שינוי נפשי.