הי, שמי ליאור גרנות. אני ביבליותרפיסטית, פסיכותרפיסטית ומשוררת, בעלת דוקטורט העוסק בביבליותרפיה מהתוכנית לפסיכואנליזה ופרשנות באוניברסיטת-בר אילן.
מטפלת במבוגרים בקליניקה פרטית בתל-אביב וגם באופן מקוון בזום, מנחה קבוצות ביבליותרפיה ומלמדת קורסי ביבליותרפיה למטפלים בבית-הספר לעבודה סוציאלית באונ' בר-אילן, בבית הספר "מפרשים" במכללה האקדמית תל-אביב-יפו ובמסגרות נוספות. מחברת הספר: "כיצד מרפאת הביבליותרפיה? כתיבה, ילדות, שיר" (הוצאות פרדס ואוניברסיטת בר אילן).
*
כאדם, כמטפלת וכאדם כותב בפרט, אני מרגישה באופן עמוק שהשפה שמשרתת אותנו בדיבור על רגשותינו וחוויותינו הנפשיות העמוקות ביותר – לא מצליחה תמיד ללכוד את אותן חוויות ולהביע אותן במדויק. מתוך כך, אני מבקשת לייצר שפה נוספת שתצליח לגעת במעמקי הנפש בדיבור אותם אזורים נפשיים שלא תמיד יש מלים ברשותנו כדי לבטא אותם. השפה הזאת מורכבת ממפגש עם טקסטים ספרותיים ועם שירה שמצליחים להביע רגשות שאנחנו לא תמיד מצליחים לבטא, וכן מכתיבה, שמאפשרת לנו להביע חלקי נפש אותנטיים, לא תמיד מודעים וכמוסים לעתים, להתוודע אליהם ולהיות איתם במגע.
בעבודתי הטיפולית אחד הדברים החשובים שמנחים אותי הוא האמונה ביכולת שלנו לתנועה נפשית והרצון לסייע למטופלות.ים שלי ליצור את התנועה שמתאימה ונכונה עבורן.ם.
אני מאמינה בשילוב עבודת עומק נפשית בהתבוננות על דפוסי התנהגות וחשיבה, יחסים ראשוניים, והאופנים שבהם אנחנו מתמקמים בעולם יחד עם יצירת תנועה מיטיבה בשגרת החיים עצמם.
לפיכך, הטיפולים שלי מאופיינים בראייה הוליסטית וגמישה המשלבת עבודה במישור הנפשי התוך-אישי יחד עם יצירת תנועה אקטיבית בחיי היום-יום.
בטיפולים שלי אני משלבת גישות פסיכודינמיות יחד עם ביבליותרפיה – מפגש עם טקסטים וכתיבה – ועם כלים טיפוליים הלקוחים מתחום המיינדפולנס, ACT וCBT .
אני מטפלת בנושאים של חרדות ודיכאון; התמודדות עם אובדן ואבל, משברי חיים סוגיות של ערך עצמי, התפתחות עצמית וגיבוש דרך חיים אותנטית; קשיים ביחסים בין-אישיים וזוגיים, חוויות של הורות ובדרך אליה: הריון, טיפולי פוריות, אובדן הריון וכן ליווי של אימהות יחידניות.
מטפלת במטופלים ומטופלות מהקהילה הלהט"בית, בהתמודדויות ייחודיות לנשים ובמטופלים ומטופלות בגיל השלישי.
אני מאמינה בקשר טיפולי חם, קרוב ונוכח, המהווה מרחב בטוח להתבוננות, גילוי עצמי והבאת רבדים עמוקים של הנפש. מאמינה ביכולותיה של הנפש לתנועה, בכוחות הקיימים בתוכנו ובעבודה יצירתית המפגישה עם הכוחות האלו, ליצירת חיים שיש בהם מימוש ומשמעות.
את דרכי המקצועית התחלתי בלימודי תואר ראשון במדעי ההתנהגות באוניברסיטת בן גוריון, מתוך כוונה להמשיך לתואר שני טיפולי. עם סיום התואר הראשון החלטתי לפתוח צוהר בדרך המקצועית הטיפולית וללמוד לתואר שני בספרות עברית, גם הוא באוניברסיטת בן גוריון. הלימודים ששילבו בתוכם סדנאות כתיבה היו משמעותיים מאד עבורי מבחינת התפתחות אישית והיוו נדבך מרכזי בתהליכים רגשיים שעברתי, בראשית דרכי כמשוררת, וכן בהמשך דרכי המקצועית – לתואר שני נוסף: בביבליותרפיה, באוניברסיטת חיפה. עם סיום הלימודים, התחלתי לטפל בילדים במסגרות ציבוריות שונות, ובהמשך גם באופן פרטי, וכן פניתי לעולם הטיפול במבוגרים.
במקביל, התחלתי את לימודיי לדוקטורט בתוכנית לפרשנות ותרבות במסלול פסיכואנליזה ופרשנות באוניברסיטת בר-אילן. נושא הדוקטורט שלי: "כיצד מרפאת הביבליותרפיה? איכויותיהן התרפויטיות הייחודיות של פרקטיקות ספרותיות- טיפוליות שונות בטיפול בביבליותרפיה – עיון פסיכואנליטי ספרותי".
כמספר שנים לאחר סיום הדוקטורט, העשרתי עוד את הידע הטיפולי שלי בלימודי פסיכותרפיה מבוססת אינטגרציה בתוכנית עוגן במכון מפרשים במכללה האקדמית יפו, שם רכשתי ידע בגישות טיפוליות נוספות כגון CBT, ACT ומיינדפולנס שאותן אני משלבת כיום בעבודתי.
2024: תעודת פסיכותרפיה מבוססת אינטגרציה – תוכנית תלת שנתית בפסיכותרפיה
מבוססת אינטגרציה במכון "מפרשים" במכללה האקדמית תל-אביב יפו.
2018: Ph.D בפילוסופיה מטעם התכנית ללימודי פרשנות ותרבות - מסלול פסיכואנליזה ופרשנות באוניברסיטת בר אילן. נושא עבודת הדוקטורט: "כיצד מרפאת הביבליותרפיה – איכויותיהן התרפויטיות הייחודיות של פרקטיקות ספרותיות – טיפוליות שונות בטיפול בביבליותרפיה – עיון פסיכואנליטי ספרותי".
2011: . M.Aבביבליותרפיה, החוג ליעוץ והתפתחות האדם, אוניברסיטת חיפה (עבודת תזה בהצטיינות יתרה בנושא: "החרדה המכוננת את חווית הבית כהיעדר בשירתה של תרצה אתר"); ותעודת מטפלת מהמחלקה להשתלמויות ולימודי המשך, אוניברסיטת חיפה.
2008: .M.A בספרות עברית, אוניברסיטת בן גוריון בנגב (בהצטיינות).
2006: בעלת תואר "בוגר" (B.A.) במדעי ההתנהגות, אוניברסיטת בן גוריון בנגב.
טיפול:
2012- 2024: עבודה טיפולית עם מבוגרים ועם הורים וילדים באמצעות פסיכותרפיה דינמית, גישות של הגל השלישי בפסיכותרפיה וביבליותרפיה בקליניקה פרטית וכן קבוצות ביבליותרפיה פרטיות.
מ2014 מתמקדת בעבודה עם מבוגרים: מטפלת בקהילת הלהט"ב, התמודדות עם טראומה ואובדן, חרדה ודיכאון, ליווי בטיפולי פוריות, משברי חיים, עבודה תהליכית בנושאי ערך עצמי, גיבוש דרך ומציאת משמעות.
עבודה טיפולית עם ילדים והורים במסגרות אלו:
טיפולים פרטניים ודיאדיים באמצעות ביבליותרפיה, משחק ופסיכותרפיה וכן הדרכות הורים במסגרות אלו:
2012-2013: "תמורות" - מרכז טיפולי לילד ולמשפחה בגן יבנה.
2012-2013: מט"ן - מרכז טיפולי לילד בראשון לציון.
2012-2014: מעון רב תכליתי לילדים בסיכון בת-ים.
2010-2011: מרפאת הגיל הרך במרכז לבריאות הנפש ע"ש בריל ברמת חן.
2009-2010: מרכז הורים-ילדים בנתניה.
עבודה טיפולית עם ילדים במסגרות חינוכיות:
2015-2018: הנחיית קבוצה טיפולית בבית הספר "גן רווה".
2012-2014: בית הספר "הבית של תמר" בקיבוץ שפיים – הנחית קבוצות פסיכו-
דידקטיות: "למידה חברתית".
2012-2013: טיפולים פרטניים וקבוצתיים בגנים "מעגן" ו"רציף" בבת-ים.
2012-2013: טיפולים פרטניים וקבוצתיים בבית הספר היסודי "הראל" בבת- ים.
2008-2009: בית הספר היסודי "דגניה" בטירת הכרמל.
עבודה טיפולית קבוצתית באמצעות ביבליותרפיה:
2023-2024:
* בניית והנחיית קבוצה רגשית תהליכית באמצעות ביבליותרפיה לנשים בארגון "בת קול" – ארגון לנשים דתיות גאות.
*קבוצת ביבליותרפיה לגיל השלישי – הבוקר בא תמיד" – במכון ה"קליניקה" ברעננה.
2016: קבוצת ביבליותרפיה בקורס "האוניברסיטה המיוחדת" במכללת אחוה – המיועד לקבוצה מאקי"ם.
2013-2014: קבוצות ביבליותרפיה לנערות בסיכון ב"בית חם" ברמת-גן.
הוראה:
2023-2024
*מרצה בקורס שנתי "ביבליותרפיה בעבודה סוציאלית" בתוכנית לתואר שני "שילוב אמצעים אומנותיים בטיפול" בבית הספר לעבודה סוציאלית באונ' בר אילן.
*מרצה בקורס "ביבליותרפיה ככלי התערבות בטיפול" במכון 'מפרשים' במכללה האקדמית תל-אביב יפו.
*מרכזת ומנחת הקורס "כתיבה רגשית" בבית הספר לכתיבה "נוצה וקסת".
2023:
*מרצה בקורס: "בִּגְלַל דְּבָרִים שֶׁאֵין לָהֶם שֵׁמות – הטקסט הספרותי ככלי טיפולי בתהליכי שיקום" – בבית הספר לשיקום – הקריה האקדמית אונו
*מרצה בקורס " ביבליותרפיה ככלי טיפולי" במסגרת "הקליניקה" ברעננה.
*מנחה קבוצת ביבליותרפיה "הבוקר בא תמיד" – לגיל השלישי – במסגרת ה"קליניקה" ברעננה.
ממרץ 2020 ועד 2023: הנחיית סדנאות ביבליותרפיה וירטואליות – מוכרות על-ידי התוכניות לביבליותרפיה של סמינר הקיבוצים ושל אוניברסיטת חיפה להשלמת שעות ספרות למועמדים לביבליותרפיה.
2022:
*מרצה בקורס "ביבליותרפיה ככלי התערבות בטיפול" במכון מפרשים במכללה האקדמית
תל-אביב יפו.
*מרצה בקורס " ביבליותרפיה ככלי טיפולי" במסגרת "הקליניקה" ברעננה.
*מרכזת ומנחת הקורס "כתיבה טיפולית" בבית הספר לכתיבה "נוצה וקסת".
2021:
*מרצה בקורס " ביבליותרפיה ככלי טיפולי" במסגרת "הקליניקה" ברעננה.
*מרכזת ומנחת קורס "כתיבה טיפולית" בבית הספר לכתיבה "נוצה וקסת".
*הנחיית קורסי ביבליותרפיה למטפלים באופן פרטי וכן הדרכות קבוצתיות למטפלים דרך פריזמת ביבליותרפיה.
*הנחיית קורס "מבעד למסך" – קריאה פסיכואנליטית בטקסטים ספרותיים (פרטי)
2020: הנחיית השתלמות ביבליותרפיה לצוות פסיכולוגים בתחנת ה"קליניקה" רעננה.
2019:
חברה בקבוצת המחקר "מה שרואים מדרום" – המחלקה לספרות, אוניברסיטת בן גוריון
בנגב.
מרצה בקורס "ביבליותרפיה" במחלקה לעבודה סוציאלית וספרות עברית באונ' בן גוריון – תואר שני
מרצה בקורס ביבליותרפיה בבית הספר "טיוטות" של סמינר הקיבוצים
מרצה בקורסים ביבליותרפיה – עבודה רגשית חינוכית עם ילדים באמצעות ספרות"
ו"טיפול רגשי במערכת החינוך" בחוג לחינוך מיוחד במכללה האקדמית אחוה, וכן בקורס
"מגדר וחינוך" במכללה האקדמית אחוה.
2018: מרצה בקורס "ביבליותרפיה" במחלקה לעבודה סוציאלית ולספרות עברית באונ' בן גוריון – תואר שני
2017-2018: מרצה בקורס "טיפול רגשי במערכת החינוך" במכללה האקדמית אחוה.
2016-2017: פיתוח והנחיית השתלמות ביבליותרפיה למורים במרכז פסג"ה – פתח תקוה.
2016-2017: מרצה בקורס "ביבליותרפיה – מפגש טקסט ונפש" במכללת מנשר.
2017: מרצה בקורס "ביבליותרפיה – עבודה רגשית חינוכית עם ילדים באמצעות ספרות" בתוכנית לסטודנטיות חרדיות במכללת לוינסקי.
2015-2016: פיתוח והנחיית השתלמות ביבליותרפיה למורים במרכז פסג"ה – תל-אביב.
2013-2018: מרצה בקורס "ביבליותרפיה – עבודה רגשית חינוכית עם ילדים באמצעות ספרות" בחוג לחינוך מיוחד במכללה האקדמית אחוה.
2014-2018: מרצה בקורס "ביבליותרפיה – עבודה רגשית חינוכית עם ילדים באמצעות ספרות"
ביחידה ללימודי חוץ במכללה האקדמית אחוה .
2013-2016: מרצה בקורס "ביבליותרפיה למטפלים – שילוב טקסטים ככלי התערבות בטיפול" ביחידה ללימודי חוץ, אוניברסיטת בן גוריון בנגב.
2021: "לֹא יָחִיד אַתָּה כָּאן" – מבע הזרוּת המחולל קִרבת לב בשירת נתן זך, בתוך: עתון 77, גיליון 417, שבט-אדר תשפ"א – פברואר-מרץ 2021, עמ' 67.
2021: לכתוב כדי לנוע: ביבליותרפיה כמסייעת בהפשרת מצבי נפש קפואים. פסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=4109
2020: "אָצָה אל סְגוֹר הבית – מחשבות על סגירוּת ואפשרות לְפֶּתַח, מאזניים, ספטמבר 2020
2020: "וְשֵׁם הַמָּקוֹם נִקְרָא עוֹלָם עַל דֶּרֶךְ הַהֵעָלְמוּת": שירתה של דליה רביקוביץ כמתמירה את שפת הנפש הדיכאונית משפה פרטית לחלק ממשחק השפה של הכלל, בתוך: ' חיפושית הנפש' ספר מאמרים של התכנית לפרשנות ותרבות, אוניברסיטת בר אילן, הוצאת רסלינג.
2019: "וְאֵיךְ פִּתְאֹם חוֹזֵר הַנּוֹף לַדְּמוּת הַנְּכוֹנָה" – שירתה של תרצה אתר כמתמללת חרדה וכמציעה לה מזור – כתב העת "בין המלים", סמינר הקיבוצים.
2017: "תַּגִּיד שֶֹזֶּה דָּחוּף" – התעקשות על את/אתה בשירה", המוסך – מוסף לספרות, 14.12.17. http://blog.nli.org.il/mussach_16_masa/
2015: "איזה אביב – על חמסין, גשם וחנק כמפגש עם זולת בשירתה של לאה גולדברג", עיתון 77, אייר תשע"ה, אפריל-מאי 2015, גיליון 382, עמ' 30-31.
2014: "על שׂפת השאול – אפשרויותיה המחיות והממיתות של הכתיבה." [גרסה אלקטרונית]. אתר פסיכולוגיה עברית: http://www.hebpsy.net/articles.asp?id=3082
2013: "וגר זאב עם כבש- קריאה פסיכולוגית בספר 'הכבשה שבאה לארוחת ערב' מאת סטיב סמולמן", כתב העת המקוון הפנקס, 24 ביוני 2013.
2012: "נְפִילָתִי הָאֵינְסוֹפִית אֶל נְפִילָתִי הָאֵינְסוֹפִית" - עיון בשירתה של אלחנדרה פיסארניק, כתב העת המקוון כתובת, גיליון 45, אוגוסט 2012.
2012: כמו דרקון בחנות חרסינה – קריאה פסיכולוגית בספר "דרקון-אין דבר כזה" מאת ג'ק קנט, כתב העת המקוון הפנקס, גיליון 4, יולי 2012.
2010: "נשמת אפו של הרגע החי, השותת" – קריאה פסיכולוגית בסיפור "נעימה ששון כותבת שירים" מאת עמליה כהנא כרמון, כתב העת מעגלי נפש, גיליון 4, נובמבר 2010.
2010: "איך היא סוף-סוף קוראת את הסיפור שלי" – קריאה פסיכולוגית בנובלה 'בגוף אני מבינה' מאת דויד גרוסמן", כתב העת מעגלי נפש, גיליון 3, יולי 2010.
כנסים מקצועיים
כנסים מקצועיים בארץ:
מאי 2024: "הדף שלי בתוך המחברת שלךְ –מפגשי כאב והאומץ לתנועה בתוכם בתוך מרחב טיפולי שלנו". – יו"ר מושב ומתדיינת בכנס לטפל מתוך כאב: המטפל בימי שבר קולקטיבי – מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה האקדמית תל-אביב יפו.
מאי 2022: "מַבָּט וְחַלּוֹן וּרְאִי" - הטקסט הספרותי בטיפול כמצע אינטגרטיבי בין חלקי נפש שונים" – הרצאה וסדנא (על פני יומיים) בכנס השנתי לקידום אינטגרציה בפסיכותרפיה בישראל – מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה האקדמית תל-אביב יפו.
פברואר 2021: " לכתוב כדי לנוע – על כתיבה ומפגש עם טקסט בימי קורונה כשיטת התערבות ממוקדת " – הרצאה ביום העיון: פסיכותרפיה ממוקדת בימי קורונה – של התכנית לפסיכותרפיה ממוקדת, היחידה ללימודי המשך בעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר אילן.
נובמבר 2019: "מִלָּה-מִלָּה אֲנִי כּוֹתֶבֶת אֶת הַלַּיְלָה" - כתיבה כמבטאת ומאירה את חלקיה המוחשכים של הנפש" - הרצאה בכנס "ביו-גרפיה: כתב, כתיבה, חיים" - כנס התכנית לפרשנות ותרבות – אוניברסיטת בר אילן (הרצאה מוזמנת)
אפריל 2018: "המעשה הטיפולי כמעשיה" – הרצאה ביום העיון "מסביב למדורת השבט" של החוג לביבליותרפיה בסמינר הקיבוצים.
מאי 2016: "עולמה של הביבליותרפיסטית הטמון בטקסט הספרותי הנבחר על ידה לטיפול"- הרצאה ביום העיון "על הגדר החיה בטקסט ובנפש" של המסלול לתואר שני בביבליותרפיה, מכללת דוד ילין.
ינואר 2016: "כתיבתה של המטפלת כמרחב סובייקטיבי ואינטרסובייקטיבי" – סדנת ביבליותרפיה למטפלים – יום העיון "איך שיר נולד" של חטיבת הביבליותרפיה של ארגון יה"ת: האיגוד הישראלי לתרפיה ע"י הבעה ויצירה.
מרץ 2015: יוזמת יום העיון 'והיא היתה מחוץ לכולם"- שונות בראי הספרות' של החוג לחינוך מיוחד והחוג לספרות, מכללת אחוה, וחברה בצוות המארגן שלו.
פברואר 2015: "מהארון אל ארון הספרים" – סדנת ביבליותרפיה למטפלים בלהט"בים בשלבים שונים ביציאה מהארון; על ייצוגי להט"בים בספרות – סדנא במסגרת יום העיון השנתי של חוש"ן והמחלקה לעבודה סוציאלית באונ' תל-אביב: בין נטיה (מינית) להטיה (מקצועית) – עבודה מערכתית עם להט"ב.
יולי 2014: " אֲנִי כּוֹתֶבֶת כְּמִי שֶׁבְּסַכִּין מוּנֶפֶת בַּחשֶךְ – טקסט כמחאה בטיפול ביבליותרפי" – הרצאה במסגרת כנס ארצי לספרות בנושא ה"טקסט והמחאה", מכללת אחוה.
אפריל 2014: "יש עלי מלאך שכל הזמן מכה אותי ואומר לי גְּדל" – הרצאה במסגרת יום עיון משותף של חטיבת הפסיכודרמה וחטיבת הביבליותרפיה ביה"ת – האיגוד הישראלי לתרפיה ע"י הבעה ויצירה.
כנסים מקצועיים בחו"ל:
יוני 2017: הרצאה בNYU ניו-יורק: ""אִשָּׁה שׁוֹתֶתֶת דָּם שֶׁמְּדַבֶּרֶת אֵלַיִךְ בְּשָׂפָה שׁוֹתֶתֶת דָּם" – לדבר את העולה על גדותיו: שירתה של חדוה הרכבי" – כנס NAPH – איגוד הפרופסורים לספרות עברית.
קישורים חיצוניים
*הבלוג: "בלילה הזה בעולם הזה" – העוסק בקריאה פסיכולוגית של ספרות באתר "פסיכולוגיה עברית": http://www.hebpsy.net/blog.asp?id=36
*השקת הספר: "כיצד מרפאת הביבליותרפיה? – כתיבה, ילדות, שיר": https://www.youtube.com/watch?v=ug1c77CNono
*ההרצאה: "הדף שלי בתוך המחברת שלךְ –מפגשי כאב והאומץ לתנועה בתוכם בתוך מרחב טיפולי שלנו" – כנס לטפל מתוך כאב: המטפל בימי שבר קולקטיבי – מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה האקדמית תל-אביב יפו: https://www.youtube.com/watch?v=ISJ5SySsZxI
*ההרצאה "מילה-מילה אני כותבת את הלילה – כתיבה כמבטאת ומאירה את חלקיה המוחשכים של הנפש" בכנס "ביו-גרפיה: כתב, כתיבה, חיים" - כנס התכנית לפרשנות ותרבות – אוניברסיטת בר אילן: https://www.youtube.com/watch?v=kqTDmnFFFqM
* ההרצאה "עולמה של הביבליותרפיסטית הטמון בטקסט הספרותי הנבחר על ידה לטיפול"- הרצאה ביום העיון "על הגדר החיה בטקסט ובנפש" של המסלול לתואר שני בביבליותרפיה, מכללת דוד ילין:
https://www.youtube.com/watch?v=BLuRuvJMHOE
*המאמר: "אָצָה אל סְגוֹר הבית" – מחשבות על סגירוּת ואפשרות לְפֶּתַח, מאזניים, ספטמבר 2020 https://moznaeem.com/%D7%90%D6%B8%D7%A6%D6%B8%D7%94-%D7%90%D7%9C-%D7%A1%D6%B0%D7%92%D7%95%D6%B9%D7%A8-%D7%94%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%9E%D7%97%D7%A9%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9C-%D7%A1%D7%92%D7%99%D7%A8%D7%95/
*המאמר: מַפְסִיקָה לְהָקִיא אֶת הַמָּוֶת מִתּוֹכִי: עיכול המוות כדרך לחיות https://www.evel.co.il/document/73,101,11.aspx
2020: "כיצד מרפאת הביבליותרפיה ? – כתיבה, ילדות, שיר" [עיון], הוצאת פרדס ואוניברסיטת בר אילן.
2015: נַנִּינָה [פרוזה פיוטית], הוצאת אבן חושן
2012: "שׂמה והולכת" [ספר שירה], הוצאת קשב לשירה
2010: "והשמש-שמש" [ספר שירה], הוצאת הליקון
2008: גורמן, גבריאל וליאור גרנות, נשמה יתרה – סיפורם של מייסדי מקצוע ההרדמה בישראל, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, 2008.